måndag 29 mars 2010

Fult, fint, fulsnyggt?

Ny vecka. Ny kurs. Empty Room.
En tragiskt lägenhet i Långed står till vårt förfogande. Tom, sliten, unken, ledsam... Under fyra veckor ska vi utgå från rummen i denna lägenhet, satta i annan kontext. Första två veckorna ska vi formge ett av rummen. Jag ska formge ett vardagsrum till ett par i 40-årsåldern med en 1-åring i Rinkeby. Spännande. Det är fokus på redovisningen, presentationen av rummet. En modell ska byggas, research och val ska göras. Jag ska ta reda på varför dessa val görs och varför de känns relevanta. Kort och intensiv kurs. Jag tror att jag gillar det.

För att göra det hela mer intressant har vi fört diskussioner om vad det är för skillnad på formgivning och design. Är det någon skillnad? Vem är den viktig för? Är den viktigt för mig personligen? Kan jag säga att jag har designat häcken när jag egentligen bara har klippt den?

















För att komma igång med kursen fick vi i uppgift att klippa ut bilder ur gamla tidningar. Göra ett kollage. Ett fult kollage.
Men vad är fult? Och tycker jag att saker är fula för att de är omoderna? Tycker jag saker är fula för att de förknippas med saker/personer/åsikter som jag inte gillar? Men är de verkligen fula då? Och är min smak social? Har jag lärt mig att se vad som är fint och fult? Och varför skulle saker i regel vara fula? Vem har då bestämt den regeln? Allt beror ju på vem som har saken och var den står placerad. En färg kanske känns ful och konstigt att ha på ett klädesplagg, men helt ok att ha på väggen och tvärt om. Kan man säga att det i regel finns färger som är fula? Vilka? Och varför det i så fall? Finns det färger som jag inte gillar på grund av personer och upplevelser? Varför gillar jag andra färger? Och någonting som är fult måste ju helt och hållet ställas mot någonting som är fint. Vad är då fint? Och varför är det fint? Var exakt går skillnaden mellan fint och fult? Finns ens dessa ord och benämningar? FINT. FULT. Det som för en person är fint är för en annan helt otänkbart och det fulaste som finns. Blir dyra saker automatiskt fina? Har rika människor mer och bättre smak är de som inte är det?

Arbetar jag tillräckligt mycket med en färg eller en pryl kanske jag till slut faktiskt tycker att det inte alls är så ful som jag från början tyckte? Och om jag samlar många fula saker, färger och mönster på ett ställe, kan det inte bli väldigt snyggt och fint då? Är det det som kallas fulsnyggt kanske?

Jag tycker att personlighet är viktigt, kanske till och med fint. Särsklit när det gäller inredning. Det ska synas vem som bor där. Det ska finnas saker med affektionsvärde. En blandning. Gammalt, nytt, slitet, blankt. Det ska synas att människan trivs och lever i ett hem.

Jo, jag gillar denna kurs. Mängder med tankar och frågor. Bra sådana. Mer lär komma med tiden. Och tiden går som bekant snabbt.















onsdag 24 mars 2010

Gör det roligt. För Guds skull.


Teckna kroki och modellera gillar jag inte riktigt. Eller i alla fall väldigt sällan. Ibland, väldigt få gånger, känns det bra och en aning roligt. Men får jag göra det på mitt sätt tycks det helt och hållet vara min kopp te. Vem har sagt att man måste teckna med papper och penna? Jag gör det numera med nål och tråd. Brodera är kul. Jag gick till skolan och kände mig så tillfreds när jag kommit på denna idé och jag glömde till och med av att räkna minuterna till både lunch och eftermiddagsfika under dagen. Legendariskt skulle man kunna säga. Om man inte till och med ska slå till med ett: Historiskt. Jag stod ut hela dagen och känner att det ska bli helt ok att gå till skolan för att teckna imorgon. På mitt sätt. Jag gillar mitt sätt.















tisdag 23 mars 2010

Drömmen om Mallorca.






Snart är det vår och jag har stickat vinterns andra halsduk. Snabbt jobbat. Jag har många stickprojekt på gång. Det är alltid mycket roligare att börja på något nytt när jag väl känner för/hinner sticka än att fortsätta på något gammalt... Idag skedde det i alla fall. En halsduk klar. Underbart garn från Wåhlstedts. Den har i och för sig bara legat oklar i ett par veckor. Absolut max en månad... Tiden går fort i skuggan av kostymer kanske?
Kul att sticka. Någon berättade för mig att det är bra för hjärtat att sticka. Nytta och nöje.

Efter att ha gett mina pelargoner kärlek igår. Planerat om, pysslat om, vattnat och pratat med upptäckte jag i morse att Mallorca snart står i blom. Underbart. Och Gunnel har fått kompisar. Hur kunde jag missa detta igår? Eller är det så att det skedde under natten?
Mallorca är en stor och fin pelargon som verkligen överlevt vintern fint. Den vackraste jag äger. Jag kan verkligen inte för mitt liv förstå vad dessa blommor gör med mig? Hur kan jag tycka att någonting är så vackert? Och ett sådant habegär de skapar hos mig... Är detta mina ciggaretter, mitt snus och kaffe på samma gång? Min last i livet? Ja tack!





Mallorca sommaren 2009.

måndag 22 mars 2010

Hon ska heta Gunnel.


Kostymprojektet är över och lämnar ett avgrundshål efter sig. Vad ska jag nu göra? Hur ser min vardag ut? Är det meningen att det ska vara såhär nu? Nä, det är ju inte det. Vi har bara VGK, Visuell Gestaltning och Kommunikation. Bild och form. Jag avskyr det. Jag blir trött, avig och gnällig. Vill inte, vill inte, vill inte, vill inte...

Jag blir glad när jag pelargonar. Det är underbart. Få känna doften. Få jord under naglarna. Ge bort lite kärlek. Just nu har jag tre favoriter. Ett frö som jag sådde förra veckan har kommit upp och hälsat på mig. Hon ska heta Gunnel. Söt är hon. Jag gillar henne mycket. Hoppas att hon överlever min behandling. Jag ska verkligen anstränga mig.

Den andra favoriten är Gypsy Tartan. En liten seg rackare till stickling som jag skickade efter i höstas. Trodde inte alls att den hade överlevt vintern. Men så roligt att bli överaskad. Heja Gypsy Tartan. Så spännade.

Den sista av mina tre favoriter just nu är en väldigt stor och fin knopp på pelargonen Bulls Eye, Light Pink. Härligt. Hoppas att det snart kommer mera och flera. Våren är på ingång. Som jag gillar't.















fredag 19 mars 2010

torsdag 18 mars 2010

Redo.







Hit men inte längre. Nu vill jag ha helg. Jag gick hem tidigt från skolan och ägnade mig åt att diska hela veckans disk, vika tvätt, äta mat, riktig mat, Doris, mina blommor och att längta efter helg. Imorgon är det över. Nu är jag redo. Tack.










onsdag 17 mars 2010

In i dimman?


Kjolen, dräkten, kappan. Allt är klart. Nu fixar jag bilder på datorn som jag fotade idag. Kul. Ida Lundell var superduktig och skitsnygg. Och så fick jag fota. Underbart. Tänka sig att allt passade också. Tur? Skicklighet? De sista skisserna på scenen ska jag göra innan jag däckar i sängen. Detta är kul. Men oj så trött jag är. Livet efter fredag känns mycket lockande, då ska jag nämligen sova, njuta och äta bra. Ta hand om mig, Doris och mina blommor.

Det är sjukt roligt att patinera. Idag har har använt färgsprutan och skitat ner mina plagg. Vilken rolig uppfinning och så bra det blev. För att vara första gången i alla fall.















tisdag 16 mars 2010

Kjolen.


Nu kan man säga att jag befinner mig på slutspurten. Kjolen är klar. Hoppas att I får på sig den. Att den passar. Imorgon sker de sista detaljerna med kappan och de sista skisserna. Imorgon eftermiddag ska det fotas... Spännande. Se allt tillsammans, på en livs levande människa, med smink och skor. Jag känner mig snart redo, redovisningsredo.

Kjolen innehåller sådär 15 meter tyg. Det är en del det.

Trots sen natt igår med en seg morgon och en slags obehaglig huvudvärk som följd har jag fått mycket gjort. Jag är ju så illa tvungen, två dagar kvar till redovisning... Skrattat har jag också gjort. Det är härligt.

Det känns som att livet återkommer efter redovisning. Mums.

















måndag 15 mars 2010

Nattvätta.






Ibland har man så mycket att göra, så roligt på skolan att man helt enkelt glömmer bort att man ska gå hem för att man har bokat tvättstugan. Då får man tvätta på natten. Jag tvättar bara på natten. Det är skönt att vara vaken när ingen annan är det. Nästan i alla fall.

Idag har jag haft en helt sjukt bra dag och jag önskar att alla dagar vore såhär fina. Men skulle man då uppskatta de här fina dagarna? Om alla var lika fina? Förmodligen inte.
Jag har fått mycket gjort, pratar med underbara vänner, nära och kära, fattat bra och roliga beslut, saker att se fram emot, saker att längta till. Det är så ofantligt mycket saker jag vill göra här i livet... Jag känner att det finns hopp, hopp om vår, sommar, nutid och framförallt framtid.

Jag är sjukt sugen på att fota. Fota massvis. Inte göra något annat. När ska detta ske?
När detta sug inträffar surfar jag på det här internet och finner mängder av foton att fullkomligt förälska sig i. Jag vill också. Jag vill också kunna. Jag vill också lära mig. NU!

Peter Hinson
är allt en hejare på det här med att fota. I like. Jag gillar inte allt han gör, men väldigt mycket.
Och vill man ha en massa fint ögongodis kan man kolla in på Gibbous Fashion. Fina kläder, fina foton, mycket fin och rolig hemsida. Då går tiden fort när man nattvättar.

I sommar ska jag fota och det mycket.

Inatt ska jag drömma om att jag köper en trisslott och vinner en massa pengar. Hoppas innerligt att det blir en sanndröm.
Saker jag skulle köpa:

1. Dragspel.
2. Stickmaskin.
3. Hus på landet. Där jag ska bo med Doris och mina pelargoner.















söndag 14 mars 2010

Patinera mera.


Patineringen av kappan är nu verkligen påbörjad. Otroligt kul. Slita, ha sönder och gå lös på en kappa. Jag gillar den mycket mer nu när den är sliten och trasig än innan då den var vit och lite elegant. Kanske mest för att jag inte skulle beskriva mig själv som elegant. Det är ju roligt att lära sig och testa nya grejer. Då menar jag ju inte att sy en helkroppsdress i trikå, utan att patinera. Sandpapper, strykjärn, sadeltvål och vatten. Bra verktyg. Senare i veckan tillkommer även färg. Kul. Svårt.

















Jag har idag köpt nya pelargonfrön på Konsum. Det fanns två olika sorter. Svårt att välja. De röda fick det bli. Dessa små söta frön är nu planterade. Hoppas att jag lyckas bättre med dessa. Spännande. Tummarna hålls så fort de inte används till annat.





Älskade symaskiner och hatad helkroppstrikå.


Nu är den klar. Helkroppsdräkt i äckeltrikå. Skönt. Då kan jag fokusera på de lite mer roliga sakerna i kostymprojektet. Kjolen och kappan t ex. Redovisning sker på fredag och innan dess vill/ska jag fota alltsammans. Ja inte bara det, listan känns lång. Men genomförbar. Hoppas jag. Det ska bli väldigt skönt när detta projekt är över. Det har varit roligt och lärorikt, men jag är inte alls lika engagerad och inspirerad längre.

Jag har under helgen använt mig av mina fina och bra symaskiner. Det var väldigt länge sedan. Härligt att få sitta hemma och skapa och att prylarna fungerar. Vad hade jag gjort utan symaskinerna? Jag har faktiskt aldrig bott på ett ställe där jag inte har tillgång till symaskin. Hur bär sig folk åt som inte har en symaskin? Det finns de som inte har det och är väldigt nöjda och glada för det. Men jag älskar mina symaskiner. Och det får jag göra. Nörd som jag är.














fredag 12 mars 2010

En helt vanlig dag.


Kollade idag av en händelse i en gammal anteckningsbok från förra året. Skoj. Intressant. En del frågor är de samma, en del har förändrats mycket, jag har förändrats mycket. Skönt att se att jag inte står och stampar på samma ställe. Anteckningsboken är med mig överallt. Jag skrivet, filosoferar, dokumenterar. Att kolla i en gammal anteckningsbok är som att göra en liten tidsresa. Härligt att se att jag efter ett år kan stryka en del saker på gamla listor. Men så har det ju tillkommit nya...

Min just nu ganska långa att-göra-lista blir tro det eller ej mindre. Idag har jag stickat en kofta på beställning. Ska bara sy ihop den och skicka iväg.

Kattens trikådräkt. Den hatar jag mer än ord kan beskriva. Men även den börjar bli klar. Kan meddela att det inte är lätt att sy i ett dolt bilixtlås i en trikådräkt.
Kjolen och kappan är helgens projekt.






Jag kollade också snabbt på gamla bilder på datorn idag. Upptäckte sorgligt nog att jag inte minns hur färgen grön ser ut. Hoppas hoppas hoppas att våren kan skynda på sig lite. Jag behöver det. Grönt är vackert.







Jag vill även uppmana alla att se ett program om textilindustin. Kanske inte är några nyheter, men likväl en påminnelse om vad vi gör med vår värld och människorna runt omkring oss.


torsdag 11 mars 2010

Den här gamla trasan.


Det är skönt att vara i Långed. Pank, glad, fundersam och massor med saker att göra. Långa listan.
Vad MÅSTE jag göra? Vad VILL jag göra? Med projektet? Med livet? Vad borde jag göra? Nä, fy vad tråkigt det låter... Men nödvändigt kanske?
Söka praktik? Var i helvete då?
Söka utbytestremin/kurs? För sent ute?
Söka stipendium? Vilka? Till vad?

Kostymprojektet börjar verkligen ta sig form. Det är roligt. Idag har jag inlett min patinerningsfas med en gammal kappa. Spännande och kul. Jag har färgat. Och nu över natten hänger den till sig genomblöt full med tyngder i fickorna för att den ska se extra sliten ut och använd ut. Det är en bra början. Imorgon kommer fortsättningen. Mums.














onsdag 10 mars 2010

För stora skor?


Många frågor, mycket att tänka på, mycket att göra... Mycket.
Vad gör jag? Är det viktigt? Varför? Varför inte? Framtiden? Nutiden? Pengar? Prylar? Stipendium? Ateljé? Feg? Lat? Ambitiös? Beige? Trist? Rolig? Seriös? Arbetslös? Kärlek? Doris? Frida? Familjen? Sverige? Världen? Begränsning? Möjlighet? Trygghet? Falla fritt? Vad är viktigt här i livet? Vad betyder mest för mig? Vilka val är viktiga? Vilka val är mindre viktiga? Hur vet jag det? Var börjar jag? Hur fortsätter jag det jag redan påbörjat? Varför grubbla? Varför inte grubbla? Konst? Kläder? Livet? Planera? Inte planera? Följa strömmen? Simma uppför? Färger? Svart? Vitt? Hårt? Mjukt?
Förvirrad? Oh ja!

Men det hjälper att:

- Prata med någon.
- Tänka.
- Skriva.
- Bestämma sig. Fatta beslut.
- Tänka lite mindre.
- Lyssna på magen.
- Koncentration.
- Listor.
- Musik.







Tänka sig att mitt i allt grubbel så skiner solen. Mycket. Snön smälter varje dag. Underbart. Ge mig mer. NU.
Pelargonerna behöver nya krukor, ny jord. Till helgen kanske? Fröna har jag nog lyckats ta död på. Skit. Men man kan köpa nya på Konsum. Heja Konsum. Heja våren. Heja mig.







Kostymprojektet går faktiskt framåt. Tro det eller ej. Skönt.
Idag har jag varit i verkstaden och färgat och stärkt tyg med trälim blandat med vatten. Då kan man se ut lite hur man vill. Fantastiskt. Så här ville jag tydligen se ut. Jag gillar att ha blårocken på. Tur att jag ska fortsätta imorgon. Då ska jag färga mer tyg, men också en kappa som jag köpt på secon hand för att patinera den. Göra den sliten och gammal. Mycket nöje.