söndag 29 november 2009

Konsten. Livet. Röran. Identitet. Prylar.


De senaste veckorna har vi i skolan diskuterat stora och svåra frågor. Vad är konst? Vad är design? Vad är konsthantverk? Vad skiljer dessa från varandra? Vad är det jag själv håller på med? Vad vill jag bli kallad? I vilket fack vill jag hamna/vara? För vem är det viktigt? Konstteori. Mycket roligt, intressant, svårt och spännande!

Vi har nu ett projekt som ska handla om vår konstnärliga identitet. På vilket sätt vill jag arbeta i framtiden? Vad är det jag håller på med? Vad vill jag inte göra i framtiden? Är jag konstnär? Är jag designer? Hur ser det ut JUST nu? Under tre veckor ska jag försöka reda ut svaret på många frågor, gestalta min konstnärliga framtid i ett verk.
Spännande, krävande, svårt, roligt, intressant, viktigt, bra!

Jag vet följande: Jag tycker det är helt ok att kalla mig själv för blivande konstnär. Jag tycker att material är mycket viktigt i mitt skapande. Jag tycker att ytan och strukturen är viktig i det jag tillverkar. Jag inspireras av människor i min närhet. Mina känslor påverkar mitt yttryck. Och jag är en känslosam människa. Jag kräver 100% närvaro i det jag gör. Livet påverkar mig och det jag skapar. Jag har svårt att skapa och finna sinnesro när livet i övrigt är rörigt.
Denna vetskap är ju alltid en början...

För att skapa sinnesro rensar jag upp mitt liv, mitt hem och mina prylar. Skönt för själen.






















Dansa min docka...


För några veckor sedan var vi med klassen på studiebesök på teatern i Uddevalla. Underbart inspirerande. Såg en dansföreställning som heter MaFiljen. En föreställning som berörde mig. Som publik satt man runt omkring scenen vilket gjorde att man kom dansarna nära och jag vet inte om jag någonsin upplevt sådan närhet med dansare på scenen förut. Så mycket kropp, så mycket muskler, så mycket känslor... Härligt att få ta del av det. Fin korreografi och scenografi.

Efter förställningen fick vi en visning av teatern och allt som sker där. Mycket, mycket roligt och inspirerande. Mer av sådant vill jag ha!















torsdag 12 november 2009

Slutet? Början?


Idag har vi haft redovisning på kursen, Textilt tryck, tema VÄRLD, tre veckor, intensivt. Skönt att ha det gjort. Men oj så mycket energi jag har fått! Doris och jag dansade hela lunchen. Underbart! Detta är inte alls slutet... Det är bara början!







onsdag 11 november 2009

Livet, en dans på pelargoner...?!


En lång dag i verkstaden resulterade i tyck i mängder. Önskar att jag var mer nöjd. Bristen på kökshanddukar fick mig att åstadkomma detta. Sista rycket. Imorgon har vi redovisning. Spännande och skönt. Det har varit intensiva veckor. Dessa tryck som jag gjorde idag ska jag arbeta vidare på. Även om "More is More" så vill jag kanske inte alls ha det så rörigt som det blev. Ska verkligen arbeta vidare med att använda olika tryck och göra övertryck. Gillar färgerna jag använde. Grått och lilarosa i olika nyanser. Mums!

















tisdag 10 november 2009

Insnöad på kökshanddukar.


Trycka på gamla kökshanddukar, helt min smak. Men hur får man tag på sådana i Dals Långed? Ringde till Returen som ligger en bra bit utanför byn för att undersöka om de hade några... Tjejen i telefon svarade att de hade några rutiga fina. Utmärkt tänkte jag. Hoppade upp på min gula springare. Första gången på kanske två år. Underbart!! Varför gör jag inte detta oftare? Jo, det tar 5 minuter att gå till skolan och det är 3/4 av vägen som har brant uppförsbacke!
Väl framme på Returen fanns det så många som noll kökshanddukar. Tjejen trodde att jag menade bordstabletter. Miss, stor miss!





Idag begav jag mig till Loppisen inne i byn. Det är en Loppis med inriktning på antika grejer men lika rörigt som på en helt vanlig loppis. Hittade där sex otroligt fina handdukar som jag genast blev kär i. Dyra var dom. Värda sina pengar, defernitivt. Fint blev det. En lyckad dag i verkstaden!


















söndag 8 november 2009

Kökshanddukar.



Idag vaknade jag sent, men känner ändå att jag har haft en underbart söndag. Började dagen med en lång promenad. Sedan begav jag mig till skolan och infann mig i ett bra flöde. Tryckte gjorde jag mycket. Idag på kökshanddukar. Undebart roligt! Till julmarkanden? Ja, absolut!
Imorgon tar jag cykeln till Returen för att skaffa mer kökshanddukar.











fredag 6 november 2009

Veck i mängder!


Vi hade en väldigt intensiv dag förra veckan och fick lära oss hur Plisseringsugnen funkar. Oj så skoj! Vackert blev det! Tyvärr funkar det bäst med polyester-tyg. Jag avskyr polyester. En liten jobbig detalj. Men jag ska ge detta med plissering fler chanser... Väldigt kul! Och det går ju plissera andra tyger också, men då är inte vecken permanenta...















torsdag 5 november 2009

Mer gammalt...

När jag väl började kolla igenom mina gamla bilder upptäckte jag mycket roligt!
Här är det bilder från ett projekt som jag hade under mitt år på HV Skola. Där läste jag den textila hantverksutbildningen i ett av tre år, innan jag började här på HDK Steneby. Just detta projekt handlade om smycken och accessoarer. Vävt i tunt ullgarn som jag sedan knutit in olika runda former i och tovat ihop det. De runda formerna skapade en fint mönster som jag gillar mycket!














Detta är också ett projekt från mitt år på HV Skola. Projektet hade inredning som tema. Ett roligt tema. Garnet har jag färgat själv. Denna lampa är gjort på liknande sätt som kragen ovan. Skärmen är vävd i tunnt ullgarn och så runda former igen... Själva foten på lampan är stickad. Det bästa av två världar.








Som mitt sista projekt på HV Skola vävde jag en matta i svarta bomullstrasor och inslagseffekt i nålfilt. Underbart material! Gillar denna matta. Den pryder nu ett fint gammal trägolv i ett torp i norra Småland.







Detta är två mycket gammala bilder. Från min tid som student på Textilakademin på Värnamo folkhögskola. Underbar tid! Det var där som mitt intresse för väv började. Innan jag hade testat på vävning trodde jag enbart att det var en massa tanter som höll på med det (vilket de också är, delvis) men jag visste inte alls om vilka enorma möjligheter man har om man kan väva. Och hur otroligt roligt det är!







Väva!?



Nu är det riktigt rustikt väder ute och jag har haft en duktig dag inomhus med städning, rapportskrivning och diskning. Känner att det var alltför länge sedan jag vävde. Suget kommer över mig. Undrar om jag inte ska ta att göra något åt detta? Väva saker till julmarknaden? Vad? Och hur ska jag hinna allt jag vill göra? Måste allt ske nu, nu, NU?
Nej, jag har ju hela livet på mig. Underbara tanke!
Jag hittade i alla fall lite roliga bilder på gamla saker som jag vävt.
Får kanske nöja mig med detta så länge?

Detta är bilder från ett projekt vi hade i våras som hette "Konstruera och dekonstruera".
I denna kurs skulle vi väva på valfritt sätt, i valfri teknik och i valfritt material. Det viktigaste var att vi efter genomförandet tog det vidare ytterligare ett steg genom att dekonstuera tyget. Oerhört roligt! Här finns många kvalitéer och uttryck som jag vill arbeta vidare med...












Rosa pelargoner.



Har fortsatt med mitt tryck och mina pelargoner. Underbart roligt!
Nu börjar det dock bli lite trångt i verkstaden. Jobbigt!
Ska försöka arbeta vidare med detta tryck i alla fall. Mer färg!





Slumpen har också sin inverkan. Trycket blev väldigt fint på tidningspapper.
Planer smids...



tisdag 3 november 2009

Pelargontrck.


Idag blev jag nöjd med rapporteringen efter att ha gjort några justeringar.
Tre olika tyger trycktes.
Underbart roligt!

Jag har börjat fundera på vad jag kan göra med detta tyg.
Andra advent ska jag vara med på Eksjö Julmarknad.
Ett antal produkter av detta mönster kommer då att finnas till försäljning samt en hel del stickat.









måndag 2 november 2009

VÄRLD.

Textilt tryck med temat VÄRLD. Stort, brett, bra!
Hela sommaren har jag levt i världen av blommor.
Inte vilka blommor som helst utan
PELARGONER.
Detta är inspiration till mitt textila try
ck.












Jag har under en veckas tid tänkt att textilt tryck inte alls är min grej. Men idag fick jag blodad tand.
Oj, oj, oj vad skoj det är!
Jag provtryckte mina pelargoner idag. Underbart!
Dock ska det ske förändringar, är inte helt nöjd med rapporteringen.